Ο Ογκολογικός Ασθενής
O κάθε ογκολογικός ασθενής - τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την (τυχόν) ολοκλήρωση του θεραπευτικού Πρωτοκόλλου του - αξιολογείται απολύτως εξατομικευμένα και σύμφωνα με τον τύπο του καρκίνου. Καταγράφεται σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς του και το Θεραπευτικό Ίδρυμα - τόσο η Γενική Ιατρική του κατάσταση καθώς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των παραγόντων, προγραμματίζεται η πλέον κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία. Ταυτοχρόνως επιστρατεύονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις.
Στο ιατρείο της Δρ Δουβάρα αντιμετωπίζονται νοσήματα του περιοδοντίου - ουλίτιδα, περιοδοντοπάθεια - καθώς και χειρουργικά περιστατικά - εξαγωγές κ.ά. - σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς mTOR, αντιαπορροφητικά φάρμακα, αντιαγγειογενετικούς παράγοντες κ.λ.π. Αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η οστεονέκρωση της γνάθου με βάση τις βέλτιστες σύγχρονες μεθοδολογίες. Επίσης λαμβάνεται εξειδικευμένη φροντίδα για την προφύλαξη των ασθενών από τον κίνδυνο προόδου οστεονέκρωσης.
Ακολουθούνται πρωτόκολλα πρόληψης και θεραπείας της στοματίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν στοχευμένες βιολογικές θεραπείες.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω θεραπειών μας δίδεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε Προσθετικές αποκαταστάσεις προκειμένου να παρέχουμε στον Ογκολογικό ασθενή κάθε δυνατότητα για βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ιδίου και της οικογένειας του.
Παράλληλα με όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες παρέχεται η αναγκαία Ψυχολογική υποστήριξη βάσει των επίσημων γνώσεων και της εμπειρίας της Δρ Δουβάρα.
Πως η Ογκολογική Θεραπεία επηρεάζει τη Στοματική Υγεία
Όλες οι ογκολογικές θεραπείες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο στόμα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι οξείες (κατά τη διάρκεια) και χρόνιες (μετά το πέρας της θεραπείας).
Η Ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και στο λαιμό και η Χημειοθεραπεία προκαλούν απευθείας βλάβες στο στόμα, τους σιαλογόνους αδένες και τις γνάθους. H Χημειοθεραπεία οδηγεί αναπόφευκτα σε εξασθένιση τού Ανοσοποιητικού Συστήματος και διευκολύνει την ανάπτυξη λοιμώξεων.
Οι επιπλοκές, που ενδέχεται να παρουσιαστούν, λόγω της Χημειοθεραπείας και την Ακτινοθεραπείας στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού είναι σχεδόν πανομοιότυπες.
Κυριότερες από τις επιπλοκές αυτές:
Βλεννογονίτιδα
Λοιμώξεις του βλεννογόνου του στόματος
Διαταραχές στην ανάπτυξη των δοντιών σέ παιδιά
Πόνοι
Αιμορραγίες
Μεταβολή στη γεύση
Ξηροστομία
Δυσκολία στη διατροφή
Δυσκολία στη λήψη νερού, αφυδάτωση
Τερηδόνες και περιοδοντικές νόσοι
Οστεονέκρωση γνάθων (όταν συγχορηγούνται Διφωσφονικά άλατα, κυρίως)
Ο κάθε ογκολογικός ασθενής έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ο Ειδικός Οδοντίατρος έχει την γνώση προκειμένου να προσαρμόζει την θεραπεία στις ανάγκες του. Ο Ιατρός/Οδοντίατρος σε συνεργασία με τον Θεράποντα Ογκολόγο/Ογκολογική Ομάδα είναι πάντα ενήμερος για την αντινεοπλασματική θεραπεία ώστε να προγραμματίζει με προσοχή το σχέδιο θεραπείας του ασθενούς, καθώς η κάθε ογκολογική θεραπεία παρουσιάζει διαφορετικές και ποικίλες διαταραχές στην στοματική κοιλότητα.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η εμφάνιση νεοπλασιών οι οποίες οφείλονται σε πολύ συγκεκριμένες γνωστές μεταλλάξεις. Αυτές οι νεοπλασίες αποτελούν μειοψηφία, ωστόσο αντιμετωπίζονται από τους ογκολόγους με στοχευμένες θεραπείες (μονοκλονικά αντισώματα, mTOR αναστολείς) οι οποίες έχουν έως τώρα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές. Ο Ειδικός Οδοντίατρος ενημερώνεται για την ύπαρξη τέτοιων θεραπειών μέσω της αδιάλειπτης συνεργασίας του με τούς Θεράποντες Ογκολόγους αναλαμβάνει δε τον περιορισμό επιπλοκών που σχετίζονται με την στοματική κοιλότητα, οι οποίες και εμφανίζονται ως επί το πλείστον με εντονότερη συμπτωματολογία.
Ο Ογκολογικός Οδοντίατρος ανακουφίζει τους ασθενείς μειώνοντας σημαντικά τον μικροβιακό παράγοντα και καθοδηγώντας τους σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής για την διατήρηση του μικροβιακού φάσματος σε χαμηλά επίπεδα.
Επίσης λαμβάνει δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑΣ, με την χρήση σκευασμάτων κατά περίπτωση ασθενή.
Σε πιο έντονη συμπτωματολογία με οδυνηρές εκδηλώσεις από το στόμα θα χορηγήσει θεραπεία αρχικά με τοπικά κορτικοειδή, π.χ. τοπική εφαρμογή στο έλκος κορτιζονούχου αλοιφής σε κολλώδη βάση (Orabase).Η προσκόλληση της στο στοματικό βλεννογόνο, 3 έως 6 φορές ημερησίως, επί μία εβδομάδα , βοηθάει στη γρήγορη επούλωση των ελκών). Επιπλέον σε περιπτώσεις μεγάλων ή πολλαπλών αφθών ή σε περιπτώσεις όπου νέα έλκη εμφανίζονται χωρίς να έχουν ήδη επουλωθεί τα παλαιότερα,θα χορηγηθούν συστηματικά κορτικοειδή.
Σημαντική ευθύνη του Ογκολογικού Οδοντιάτρου συνίσταται στην πρόληψη επιπλοκών από ογκολογικές θεραπείες και στην Ολοκληρωμένη ενημέρωση του ασθενή για την συνειδητοποίηση από πλευράς του θεραπευόμενου ότι όσο πιο Υγιής είναι Συνολικά ή Στοματική Κοιλότητα και όλα τα στοιχεία πού εμπεριέχονται, ελλατώνονται ισχυρά οι επιπτώσεις της αντινεοπλασματικής θεραπείας.
Η προφύλαξη και ο έλεγχος των επιπλοκών στο στόμα, βάσει των εκτενών γνώσεων τής Δρ Εύας Δουβάρα, θα βελτιώσει την Ποιότητα Ζωής τού Ογκολογικού ασθενούς και θα διευκολύνει την ογκολογική θεραπεία.
Οδηγίες προς ογκολογικούς ασθενείς
Δώστε έμφαση σε ένα εντατικό και ενδελεχές πρόγραμμα στοματικής υγιεινής το οποίο δεν θα περιορίζεται στην χρήση μόνο οδοντόβουρτσας αλλά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλα τα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού.
Δόντια με αμφίβολη πρόγνωση θα πρέπει να εξάγονται - κατά κανόνα πριν από την έναρξη Χημειοθεραπείας- δεδομένου ότι η παραμονή τους στο στόμα αυξάνει κάθετα τις εκδηλώσεις Οστεονέκρωσης. Ομοίως εκτελούνται εκ προοιμίου, Περιοδοντικές Θεραπείες, Ενδοδοντικές θεραπείες, θεραπευτικές αποκαταστάσεις, Προσθετικές Αποκαταστάσεις.
Μην χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα με βάση την αλκοόλη,Προγραμματίστε μικρές δόσεις νερού ,διάλυμα χαμομηλιού, ή εναλλακτικά σόδας ( αλλά και άλλων εμπορικών σκευασμάτων με απουσία αλκοόλης, εάν αυτό σας εξυπηρετεί ). Βασικός στόχος παραμένει η διαρκής ενυδάτωση των ιστών.
Σε περιπτώσεις επίμονων ελκών, συστήνεται εφαρμογή ζελέ ή ελαίου με όζον. Ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στην ανακούφιση τού πόνου και εύχρηστα στην τοπική εφαρμογή. Μπορούν να εφαρμοστούν ως επίστρωμα ακόμα και στις βάσεις οδοντοστοιχιών. Ασθενείς με Ξηροστομία θα πρέπει να προσέρχονται στον Ειδικό Οδοντίατρο για την χορήγηση του κατάλληλου σκευάσματος (λ.χ. συσκευές διατήρησης υγρασίας) δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες εμφάνισης νέων τερηδόνων και βλαβών σχετιζόμενων με τα δόντια αυξάνονται κατακόρυφα.
Σε λήψη διφωσφονικών αλάτων από του στόματος, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεονέκρωσης των γνάθων είναι πολύ υψηλότερος συγκριτικά με την ενδοφλέβια χορήγηση δισφωσφονικών.
Η συνύπαρξη άλλων προδιαθεσικών παραγόντων σε συνδυασμό με τη λήψη διφωσφονικών αλάτων, όπως ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, λήψη κορτικοστεροειδών, Σακχαρώδης Διαβήτης,κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και η ΕΛΛΕΙΠΗΣ Στοματική Υγιεινή αυξάνουν ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΑ την πιθανότητα ανάπτυξης Οστεονέκρωσης των γνάθων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.
Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Οργανισμοί Διεθνώς
CancerHelp UK
Cancer Research UK (CRUK)
www.cancerhelp.org.uk/help/default.asp?page=13021
National Cancer Institute
National Science Foundation (NSF)
Royal College of Surgeons of England
Royal College of Surgeons of Edinburgh
Royal College of Surgeons in Ireland
Υποστήριξη Ασθενών
Cancer Research UK (CRUK)
info.cancerresearchuk.org/healthyliving/openuptomouthcancer/?a=5441
Mouth Cancer Foundation
rdoc.org.uk/supportgroups.html
Oral Cancer Foundation
Support for People with head and neck cancer
Yul Brynner Head and Neck Cancer Foundation
Επαγγελματικές Ομοσπονδίες
American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons (AAOMS)
American Association of Plastic Surgeons (AAPS)
American College of Oral and Maxillofacial Surgeons (ACOMS)
American Head and Neck Society
Association of Oral and Maxillofacial Surgeons of India
Australian and New Zealand Association of Oral and Maxillofacial Surgeons (ANZAOMS)
Australian and New Zealand Head and Neck Society
Australian Society of Otolaryngology Head and Neck Surgery
British Association of Head & Neck Oncologists
British Association of Head & Neck Oncology Nurses
British Association of Oral and Maxillofacial Surgeons
British Association of Otorhinorlaryngologists Head and Neck Surgeons
British Society for Disability and Oral Health
British Society for Oral and Maxillofacial Pathology
British Society for Oral Medicine
European Association for Cranio-Maxillofacial Surgery
www.midthird.demon.co.uk/EACMFS.html
European Laryngological Society
www.md.ucl.ac.be/mont/chirurg/orl/larynx/els
European Association of Oral Medicine
European Organisation for Research and Treatment for Cancer
Indian Society Of Head and Neck Oncology
International Association of Oral and Maxillofacial Surgeons
International Association of Oral Pathologists
International Federation of Head and Neck Oncologic Societies
Multinational Association of Supportive Care in Cancer
Oral Head and Neck Nurses Group (OHNNG) : an Australian organisation that provides educational opportunities for registered nurses and allied health professionals working in the specialty of Otolaryngology, Head and Neck Surgery.
www.ciap.health.nsw.gov.au/specialties/OHNNG/
Society of Otorhinolaryngology Head-Neck Nurses, Inc. (SOHN)
South African Head and Neck Oncology Society (SAHNOS)
Special Care Dentistry Association
Τηλειατρική
Swinfen Charitable Trust
www.swinfencharitabletrust.com