Παθολογία Στόματος - Καρκίνος


Το εσωτερικό του στόματος καλύπτεται από τον στοματικό βλεννογόνο που τα χαρακτηριστικά του είναι η απαλότητα και το απαλό κόκκινο / ροζ χρώμα. Κάθε μεταβολή σε αυτά τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του στοματικού βλεννογόνου πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά εφόσον αποδεδειγμένα ενέχει ισχυρές πιθανότητες να συνιστά προειδοποιητικό σημάδι για κάποια άλλη Παθολογική κατάσταση του Οργανισμού όπως Ερυθηματώδης Λύκος, Σύνδρομο Crohn, Νόσος ADDISON, Θρομβοκυτταροπενία κ.λ.π. Μεταξύ όλων δε, η πλέον άμεσα συνδεδεμένη με το στόμα πάθηση είναι ο καρκίνος του στόματος.


Συχνότατα δυστυχώς η διάγνωση του καρκίνου στο στόμα γίνεται, λόγω της άγνοιας, της παραμέλησης και της αμέλειας, ήδη σε προχωρημένο στάδιο ενώ, εάν διαγνωστεί εγκαίρως οι πιθανότητες για θεραπεία είναι ισχυρότατες.

Τα ακόλουθα σημάδια είναι ενδεικτικά πιθανώς αρχομένης ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ η ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ:

  • Κόκκινες κηλίδες (ερυθροπλασία) ή λευκές κηλίδες (λευκοπλάκια) μέσα στο στόμα, σε οποιοδήποτε σημείο / σημεία.

  • Ένα έλκος που δεν επουλώνεται η και αιμορραγεί εύκολα.

  • Χρόνιος πονόλαιμος η επιμένουσα τραχύτητα στην φωνή.

  • Δυσκολία στην μάσηση ή στην κατάποση.

  • Ένα εξόγκωμα ή μια πάχυνση του βλεννογόνου του στόματος εντοπισμένη η γενικευμένη.

Αλλοιώσεις αυτής της μορφής μπορούν να εμφανιστούν στην γλώσσα, στην παρειά (μάγουλο), στα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια (περιοδόντιο), στα χείλη, στον ουρανίσκο, στο πρόσωπο και ακόμα και στον αυχένα. Συνήθως, υπάρχει ελάχιστος πόνος ή και απόλυτη απουσία πόνου παρά την συμπτωματολογία και το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο, περιέργως, ΔΕΝ συνδέεται με τον καρκίνο του στόματος ειδικά.

Ωστόσο, κάθε άνθρωπος που έχει έναν αδιευκρίνιστο πόνο είτε στο πρόσωπο είτε στην στοματική κοιλότητα (περιλαμβάνεται ο λαιμός και ο αυχένας) χωρίς κάποια προφανή αιτιολογία (π.χ. τραυματισμός, ψύξη κλπ) θα πρέπει να γνωρίζει ότι πιθανόν να είναι υποψήφιος για Καρκίνο του Στόματος.

Ο θεράπων Οδοντίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα ύποπτα σημάδια και να παραπέμψει τον ασθενή του σε ανάλογες ιατρικές ειδικότητες για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση.

Διεθνή Ερευνητικά Ιδρύματα και τα πλέον διακεκριμένα Πανεπιστήμια, συστήνουν την μηνιαία αυτοεξέταση για την ύπαρξη ενδείξεων υπόπτων για Καρκίνο του Στόματος.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Να μην αγνοούμε ύποπτα έλκη ή διογκώσεις. Ίσως να αποβούν μοιραία για την Ζώη μας.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648