Περιοδοντική Νόσος και Εγκυμοσύνη


Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις ευτυχέστερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας. Ταυτόχρονα είναι και μια χρονική περίοδος κατά την οποία πυκνώνουν οι επισκέψεις σε ιατρούς με κύρια ειδικότητα βεβαίως τον μαιευτήρα / γυναικολόγο. Μέσα στην ευτυχισμένη αναμονή, ειδικά στην Ελλάδα, δυστυχώς παραμελούνται άλλες πλευρές της Υγείας θεωρούμενες απόλυτα λανθασμένα ως δευτερεύουσες.

Παραμελείται σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό η οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ αντιθέτως οι οδοντιατρικοί έλεγχοι πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητοι προκειμένου να προληφθούν περιοδοντικές φλεγμονές και πόνοι που μπορούν να επηρεάσουν τη μητέρα και το έμβρυο λόγω των τοξινών που εκκρίνονται στο αίμα αμφοτέρων.


Παραμελείται σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό η οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ αντιθέτως οι οδοντιατρικοί έλεγχοι πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητοι προκειμένου να προληφθούν περιοδοντικές φλεγμονές και πόνοι που μπορούν να επηρεάσουν τη μητέρα και το έμβρυο λόγω των τοξινών που εκκρίνονται στο αίμα αμφοτέρων.

​Η αύξηση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων κατά την διάρκεια της κυήσεως σε σχέση µε τα επίπεδα που παρατηρούνται στον κύκλο της εμμήνου ρήσεως είναι 10 έως 30 φορές υψηλότερα, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων.

Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες μελέτες όπου εξετάστηκαν συγκριτικά ​​κυοφορούσες γυναίκες και γυναίκες μετά τον τοκετό​. Απεδείχθη ότι ενώ είχαν τους ίδιους δείκτες μικροβιακής πλάκας, οι εγκυμονούσες γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά περιοδοντικής φλεγμονής.​

Η μικροβιακή πλάκα που συσσωρεύεται στα ούλα είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της περιοδοντικής νόσου κάθε μορφής. Συνεπώς σε περιβάλλον προϋπάρχουσας φλεγµονής των ούλων και σε περιπτώσεις ελλειματικής στοµατικής υγιεινής, οι παθήσεις του περιοδόντιου παρουσιάζουν σημαντικότατη έξαρση. Η φλεγµονή αυτή αποκαθίσταται µετά την πάροδο της εγκυµοσύνης εφόσον βεβαίως ​πραγματοποιηθεί η δέουσα θεραπευτική αγωγή από τον ειδικό ​οδοντίατρο και ταυτοχρόνως εφαρμοστεί ​η σωστή συνεργασία της ασθενούς με την αντίστοιχη απαραίτητη​ στοµατική υγιεινή​.​

​Τα τελευταία χρόνια ένας συνεχώς αυξανόµενος αριθμός μελετών διερευνά τον πιθαν​ό συσχετισμό μεταξύ περιοδοντικών παθήσεων και των ανεπιθύμητων εκβάσεων της εγκυμοσύνης. Γίνεται αναφορά στον πρόωρο τοκετό (λιγότερο από 37 εβδοµάδες), σ​τον πολύ πρόωρο τοκετό (​όταν η κύηση διαρκεί λιγότερο από 32 εβδοµάδες)​, ​σ​την γέννηση λιποβαρών νεογνών, σ​την προεκλαμψία, ​σ​τον σακχαρώδη διαβήτη της ​ κ​υήσεως και τέλος​ σ​την αποβολή καθώς και στην παλίνδρομο κύηση.

Η ένταξη της περιοδοντικής νόσου μεταξύ των διαφόρων παραγόντων κινδύνου για την εγκυμοσύνη ​(όπως ηλικία​, χαµηλό κοινωνικοοικονοµικό επίπεδο,​ αλκοόλ & ναρκωτικ​ές ουσιίες, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισµα και ουρογεννητικές λοιµώξεις) ​έχει πλέον σχεδόν επιβεβαιωθεί. Η περιοδοντική νόσος θέτει τις εγκύους σε ​ισχυρότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό συγκριτικά µε το κάπνισµα και την κατανάλωση αλκοόλ.

​Σύμφωνα με τα ανωτέρω, επισημαίνεται πλέον η σηµασία του περιοδοντικού ελέγχου ​και της ανάλογης θεραπευτικής αγωγής ​στις εγκυμονούσες γυναίκες καθώς επίσης ακόμα και στο ενδεχόµενο κύησης. Είναι αποδεδειγμένο ερευνητικά ότι η πιθανότητα ανεπιθύµητης έκβασης της κυήσεως σε ​εγκύους µε σοβαρή περιοδοντίτιδα είναι έως και 7 φορές υψηλότερη σε σχέση µε εγκύους με υγιές περιοδόντιο (ούλα).

Η περιοδοντίτιδα είναι χρόνια, πολυπαραγοντική ​φλεγµονώδης νόσος των ούλων και των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών που προκαλείται από τεράστιο φάσμα ​ αναερόβιων µικροβίων. Οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι παράγοντες της περιοδοντικής ​φλεγµονής είναι δυνατόν, µέσω της αιµατικής κυκλοφορίας,​ να βρεθούν στο αµνιακό υγρό. Οι ​κυοφορούσες γυναίκες µε περιοδοντική νόσο εµφανίζουν αυξηµένα επίπεδα προσταγλαδινών στο αίμα​, ουσιών που ​υπάγονται στους παράγοντες της φλεγµονής.

Ε​ίναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, ένας µεγάλος αριθµός εγκύων γυναικών πάσχουν από παραμελημένα ​περιοδοντικά νοσήματα (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) και ότι ​οι επιπλοκές της κύησης µπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας, τόσο στην εγκυμονούσα όσο και στο έµβρυο.

​Εν τη αυτή περιπτώσει,​ η γνώση ενδεχόμενου συσχετισμού της περιοδοντικής νόσου και των επιπλοκών της κυήσεως είναι εξαιρετικά σηµαντική. Σύµφωνα δε​ µε την Αµερικανική Ακαδηµία Περιοδοντολογίας οι​ γυναίκες που έχουν την πρόθεση να κυοφορήσουν ​πρέπει να ​συμπεριλαµβάνουν την περιοδοντολογική εξέταση ως µέρος του προγεννητικού ελέγχου.

​Η οδοντιατρική / θεραπευτική αντιμετώπιση των εγκύων γυναικών ​έχει στόχο την πρόληψη των νοσηµάτων της στοματικής κοιλότητας και αφορά σε ​ενέργειες και θεραπευτικές μεθόδους που δεν θα έχουν δυσµενείς επιδράσεις στην οµαλή εξέλιξη της κυήσεως.

Καλό είναι καμία εργασία να μη γίνεται κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου ​της ​εγκυμοσύνης εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητη. Ο οδοντικός ​πόνος ωστόσο, ​δεν πρέπει να παραμελείται αλλά αντιθέτως ​πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά ​εφόσον το στρες από τον πόνο έχει πολύ ισχυρότερη αρνητική επίδραση τόσο ​στην µμητέρα όσο ​και σ​το έμβρυο από ότι η οδοντιατρική πράξη αυτή καθ' αυτή. Το δεύτερο και το τρίτο ​τρίμηνο της κυήσεως​ είναι απολύτως ​ασφαλή για περιοδοντική ​θεραπεία (σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης χρειάζεται συνεννόηση με τον γυναικολόγο)​.

​Οι συνηθισµένοι οδοντιατρικοί έλεγχοι κατά την διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι απαραίτητοι προκειμένου να προληφθούν περιοδοντικά νοσήματα καθώς και οδοντιατρικά προβλήματα που ​είναι δυνατό να επηρεάσ​ουν ποικιλοτρόπως µητέρα και έμβρυο.

​Σύµφωνα µε τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα κατά την διάρκεια της εγκυµοσύνης η περιοδοντική θεραπεία είναι απολύτως ​ασφαλής.

​Η καλύτερη θεραπεία ωστόσο ​είναι πάντοτε ​η Πρόληψη.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648