Περιοδοντική Νόσος και Καρδιαγγειακά Νοσήματα


Την δεκαετία του 1920 και για αρκετά χρόνια μετέπειτα, ένα ξέσπασμα σχετικά με την Συνολική Υγεία, ειδικότερα δε από την Καρδιολογική σκοπιά, οδήγησε στην επικράτηση της αφαίρεσης μέσω εξαγωγής των δοντιών και αντικατάσταση τους από Ολικές Οδοντοστοιχίες.

"Παρά ταύτα, δυστυχώς" ομολόγησαν οι επιστήμονες "δεν θεραπεύσαμε καρδιακά νοσήματα βγάζοντας δόντια...".

Επιπλέον, οι τελευταίες Επιστημονικές απόψεις υποστηρίζουν ρητά την διαφύλαξη των φυσικών Οδοντικών ιστών (δόντια και περιοδόντιο) οι οποίοι θεωρούνται αναντικατάστατοι στην φυσική τους δομή παρά την ευρηματική εφαρμογή των εμφυτευμάτων ως τεχνική λύση σε περίπτωση απώλειας τους.

Αναφερόμενοι στον Διαβήτη ειδικά, όταν παραμένει εκτός ορθού ελέγχου, μπορεί να επηρεάσει πολλά κύρια όργανα του ανθρωπίνου οργανισμού και να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε

Καρδιαγγειακά νοσήματα, Καρδιακή πάθηση, νόσο των Περιφερειακών αρτηριών, Εγκεφαλικό επεισόδιο, διαταραχή των επιπέδων της Χοληστερόλης και Αθηροσκλήρωση.

Επιπροσθέτως, ασχέτως προς την συνύπαρξη των προαναφερθέντων παραγόντων κινδύνου στις υπό εξέταση νόσους, πολυάριθμες μελέτες φέρουν στο φως ισχυρές ενδείξεις και αρκετές ανεξήγητες επί του παρόντος αποδείξεις ως προς την ύπαρξη ανεξαρτήτου Θετικού Συσχετισμού μεταξύ Περιοδοντικής Νόσου και Καρδιαγγειακής Υγείας ακόμα και μετά την απομάκρυνση των παραγόντων κινδύνου.

Το DNA Περιοδοντικών Παθογόνων Βακτηριδίων όπως P. gingivalis, T. forsythensis, T. denticola, A. actinomycetemcomitans και C. rectus έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα στενωτικής Αρτηριακής πλάκας και στα τοιχώματα Ανευρυσμάτων καθώς και σε ιστούς Ανευρυσματικών θρόμβων. Τα Περιοδοντικά βακτηρίδια δεν είναι ανιχνεύσιμα με τις κοινές γνωστές εργαστηριακές τεχνικές αλλά απαιτούν απόλυτα εξειδικευμένη ανίχνευση και απομόνωση.

Η ανάδυση της Περιοδοντικής Νόσου ως δυνητικού παράγοντος κινδύνου για ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ οδηγεί σε μια σημαντική σύγκλιση μεταξύ της Στοματικής /Οδοντιατρικής φροντίδας και της Γενικής Ιατρικής φροντίδας, γεγονός που θα προσφέρει τεράστιο όφελος τόσο στους ασθενείς όσο και στην Κοινωνική Υγεία.

Οι έρευνες συνεχίζονται ασταμάτητα για την τεκμηρίωση αδιάσειστων στοιχείων ως προς την της επίπτωση των παθήσεων του στόματος (Περιοδοντίτιδα) και Καρδιακών νοσημάτων. Η επιστήμη έχει φθάσει σε ακριβή συμπεράσματα και θα επιθυμούσαμε να συστήσουμε σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή έχουν ανεύρυσμα ή φέρουν στεντ να οδηγούνται σε Περιοδοντική Θεραπεία.

Ωστόσο, είναι γενικά πλέον αποδεκτό ότι το Στόμα αποτελεί ένα εξαίρετο προειδοποιητικό Σύστημα συμπτωματολογίας το οποίο με μεγάλη ποικιλία σημείων παραπέμπει σε Γενικές Νοσηρές καταστάσεις.

Κύριοι ΚΟΙΝΟΙ παράγοντες κίνδυνου για την Περιοδοντική Νόσο και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα είναι αποδεδειγμένα (μεταξύ άλλων) το Κάπνισμα και ο Σακχαρώδης Διαβήτης που συμβάλλουν αμφότεροι σε Φλεγμονή στον Οργανισμό, η Παχυσαρκία, η Υπέρταση, οι Διατροφικές Συνήθειες, το Μορφωτικό επίπεδο, το Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδό Ζωής, η Εθνικότητα.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648