Περιοδοντική Νόσος και Λευχαιμία


Οι στοματικές εκδηλώσεις της Λευχαιμίας, μπορούν να συμπεριλαμβάνουν Αιμορραγία του στοματικού βλεννογόνου, Έλκη στόματος, Πετέχειες και διάχυτη η εντοπισμένη Υπερπλασία των ούλων που αντιστέκεται ωστόσο στην περιοδοντική θεραπεία και επανέρχεται σχεδόν άμεσα.

Παρά ταύτα συχνότατα παραμελείται και εγκαταλείπεται ως ιδιοπαθές χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ασθενούς. Αυτό και μόνο αρκεί για να βάλει τον θεράποντα οδοντίατρο σε υποψία ώστε να παραπέμψει τον ασθενή για περαιτέρω εξετάσεις στους ανάλογους ιατρούς ώστε να γίνει εγκαίρως γενικός έλεγχος της υγείας, τακτική επανεξέταση, πολύ έγκαιρη γνωμάτευση, άμεση θεραπεία και να σωθεί η ζωή του.


Επιπροσθέτως, τα ούλα μπορεί να εμφανίζονται υπερπλαστικά / φουσκωμένα και να αιμορραγούν, συνήθως δε έχουν ένα βαθύ κόκκινο / μπλε χρώμα, μαζί με ή και χωρίς συνυπάρχουσα εξέλκωση. Συχνά τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 2-3 χρόνια πριν από την κλινική εκδήλωση της Λευχαιμικής Νόσου.

Επιπλέον, λόγω του πεσμένου αμυντικού συστήματος του οργανισμού μπορεί να επέλθουν επιπρόσθετες στοματικές επιπλοκές μεταξύ των οποίων συνηθέστερες είναι η Καντιντίαση (candida albigans), έρπητας και απώλεια του οστού που περιβάλλει τα δόντια (περιοδόντιο).

Ο ρόλος του ευσυνείδητου, έμπειρου και καλού γνώστη θεμάτων γενικής Ιατρικής, Χειρουργού Οδοντιάτρου αποβαίνει σχεδόν καθοριστικός για την εξέλιξη της συνολικής υγείας του ασθενούς του.

Από την άλλη πλευρά , οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή για Λευχαιμία, είναι δυνατό να εμφανίσουν περιστασιακά φλεγμονές και στοματική βλεννογονίτιδα που συνδέεται με την Χημειοθεραπεία.

Η διεξοδική στοματική Υγιεινή, η τακτική θεραπευτική αγωγή στον θεράποντα εξειδικευμένο Χειρουργό Οδοντίατρο καθώς και διάφορα προληπτικά φάρμακα όπως acyclovir ( Zovirax ) , nystatin , clorhexidine (χλωρεξιδίνη) υπό μορφή διαφόρων σκευασμάτων, μπορούν να καταπραΰνουν σημαντικά όλες αυτές τις στοματικές εκδηλώσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648