Συχνές Ερωτήσεις

Δρ Εύα Α. Δουβάρα DMD PhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βergen Νορβηγίας και Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Συνεργάτης Karolinska Institutet Σουηδίας και New York College Of Dentistry, USA.

Γιατί και πόσο σημαντική είναι η στοματική μας υγιεινή;

Οι ενήλικες άνω των 35 ετών, χάνουν τα δόντια λόγω παθήσεων των ούλων (περιοδοντικοί νόσοι), παρά λόγω κοιλοτήτων / τερηδονισμών στα δόντια. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ ευθύνη φέρει κι ο οδοντίατρος που δε λειτούργησε αξιόπιστα κι ευσυνείδητα, αλλά μάλλον εκ του προχείρου. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την περιοδοντική νόσο και τις τερηδόνες στα δόντια, είναι το καλό, σωστό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, καθημερινά και ανελλιπώς, ενώ η εξάμηνη εξέταση στον ειδικό περιοδοντολόγο είναι απολύτως απαραίτητη.

Η τερηδόνα (χάλασμα δοντιού) και η περιοδοντική νόσος προκαλούνται από την βακτηριακή πλάκα (πληθώρα μικροβίων) η οποία είναι μια φαινομενικά άχρωμη ταινία που συνεχώς σχηματίζεται και κολλάει στα δόντια κοντά στην ορατή γραμμή των ούλων / ισοουλικά. Με πολύ καλό βούρτσισμα και νήμα (ακήρωτο) μπορείτε να απομακρύνετε αυτά τα μικρόβια και να αποτρέψετε την περιοδοντική νόσο πού εάν εγκαταλειφθεί θα σάς οδηγήσει σε πληθώρα οδοντιατρικών εργασιών και δυστυχώς συχνά και σε απώλεια φυσικών δοντιών, οπότε ακολουθούν αναγκαστικά προσθετικές εργασίες και οικονομική επιβάρυνση πού σίγουρα σάς δυσαρεστεί.


Σωστό Βούρτσισμα

Αν νιώθετε κάποιον πόνο όταν βουρτσίζετε, ή εάν έχετε οποιαδήποτε απορία για το πώς να βουρτσίζετε σωστά, καλέστε τήν ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Dr Douvaras -ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΤΙΚΗΣ στό 210 7224224 .

Η Dr Eva Alexandra Douvara DMD PhD συνιστά οδοντόβουρτσες που δεν είναι σκληρές. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών εκεί που τα δόντια σας συναντούν τα ούλα. Κάντε μικρές, μαλακές κυκλικές κινήσεις βουρτσίζοντας την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών αλλά και ούλα. Aσκήστε λίγη πίεση κυρίως όταν βουρτσίζετε ανάμεσα στα δόντια καθώς και στην επιφάνεια όπου τα ούλα συναντούν τα δόντια.

Όταν τελειώσετε με τις εξωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, κάντε το ίδιο για τις εσωτερικές των πίσω δοντιών.

Για να καθαρίσετε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, κρατήστε την βούρτσα κάθετα και κάντε μερικές «μπρος-πίσω» κινήσεις σε κάθε δόντι. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε απαλά και τα τριγύρω ούλα.

Στήν συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια δαγκώματος των δοντιών σας με απαλές και σύντομες κινήσεις. Αλλάξτε την θέση της βούρτσας όσες φορές χρειαστεί για να καθαριστούν όλες οι επιφάνειες. Καλό θα είναι να κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίσατε όλες τις επιφάνειες έως ότου εξοικειωθείτε με την όλη διαδικασία.. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε πολύ καλά το στόμα με νερό για να απομακρύνετε την πλάκα που ξεκολλήσατε από τα δόντια σας. Ο απαιτούμενος χρόνος για σωστό καθαρισμό τού στόματος είναι περίπου 4 λεπτά και για τρεις φορές την ημέρα, αμέσως μετά από τα γεύματα . Αυτοί οι κανόνες ισχύουν και για τα παιδάκια σας. Εάν φάτε κάποιο γλυκό ενδιάμεσα , ας έχετε μαζί σας οδοντόβουρτσα ταξιδίου ώστε να μπορείτε διακριτικά να επαναλάβετε τον καθαρισμό.

Δώστε μεγάλη σημασία επίσης στα μικρά βουρτσάκια (μεσοδόντια βουρτσάκια) τα οποία καθαρίζουν ΑΡΙΣΤΑ ανάμεσα στα δόντια. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την σωστή χρήση τους.

Σωστή χρήση οδοντικού Νήματος

Η περιοδοντική νόσος, κατά κανόνα εμφανίζεται ανάμεσα στα δόντια, όπου η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει.Το οδοντικό νήμα είναι πολύ αποτελεσματικό στην αφαίρεση πλάκας από τέτοιες επιφάνειες. Χρειάζεται όμως να αναπτύξετε την κατάλληλη τεχνική. Αυτές οι οδηγίες θα σας βοηθήσουν, αλλά να θυμάστε πως χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση.

Ξεκινήστε με ένα κομμάτι νήματος ( όχι κερωμένο για σωστή υγιεινή ) περίπου 45 εκατοστών. Τυλίξτε χαλαρά σχεδόν όλο το νήμα γύρω από το μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού, και το υπόλοιπο γύρω από το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού.

Για τα πάνω δόντια, κρατήστε το νήμα σφιχτά με τον αντίχειρα και τον δείκτη του κάθε χεριού. Απαλά, εισάγετε το νήμα ανάμεσα στα δόντια με «μπρος-πίσω» κινήσεις. Μην προσπαθήσετε να βάλετε δύναμη. Φέρτε το νήμα στην γραμμή των ούλων και καμπυλώστε το σε σχήμα «υ». Τσουλήστε το νήμα στο κενό ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα μέχρις ότου νιώσετε λίγη αντίσταση. Τώρα, κινήστε το νήμα «πάνω-κάτω» στη μία μεριά του δοντιού. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν 2 επιφάνειες σε κάθε κενό, που πρέπει να καθαριστούν. Συνεχίστε να καθαρίζετε κάθε μεριά όλων των πάνω δοντιών. Προσέξτε, δεν πειράζει εάν αισθάνεσθε ότι τραυματίζετε τα ούλα σας. Καθώς λερώνεται το νήμα, τυλίξτε απ’ το ένα δάχτυλο στο άλλο, μέχρι να βρείτε ένα καθαρό κομμάτι ενώ επίσης θα το ξεπλένετε σταδιακά.

Για να καθαρίσετε ανάμεσα στα κάτω δόντια, οδηγήστε το νήμα με τους δείκτες σας. Μην ξεχνάτε την πίσω πλευρά των τελευταίων δοντιών, τόσο στα πάνω όσο και στα κάτω

Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε καλά το στόμα για να απομακρύνετε σωματίδια φαγητού και την πλάκα που αφαιρέσατε από τα δόντια. Αν τα ούλα σας ματώνουν ή μουδιάζουν την πρώτη εβδομάδα χρήσης του νήματος, μην ανησυχείτε. Αν τα ούλα σας πονάνε κατά την διάρκεια του καθαρισμού με νήμα, ίσως βάζετε πολλή δύναμη ή ήδη έχετε Ουλίτιδα. Καθώς κάνετε την διαδικασία καθημερινά και αφαιρείτε την πλάκα, τα ούλα σας θα θεραπεύονται, θα επουλωθούν και η αιμορραγία θα σταματήσει.

Φροντίδα για ευαίσθητα δόντια

Μερικές φορές, μετά από κάποια οδοντιατρική θεραπεία, τα δόντια μπορεί να είναι ευαίσθητα στο κρύο και τη ζέστη. Αυτό δεν κρατάει πολύ, υπό την προϋπόθεση πως το στόμα διατηρείται καθαρό. Εάν το στόμα δεν διατηρείται καθαρό, η ευαισθησία θα μείνει και μπορεί να γίνει και πιο έντονη. Εάν τα δόντια σας είναι υπερβολικά ευαίσθητα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί ο Οδοντίατρός σας να να σας προτείνει κάποια ειδική οδοντόκρεμα ή κάποιο στοματικό διάλυμα ειδικά για ευαίσθητα δόντια. Επίσης υπάρχουν προηγμένες θεραπείες στο ιατρείο πού θα σάς ανακουφίσουν εξαιρετικά και αυτή είναι ή ορθή και οριστική λύση.

Επιλέγοντας προϊόντα στοματικής υγιεινής

Υπάρχουν τόσα προϊόντα στην αγορά που η επιλογή γίνεται πολύπλοκη και δύσκολη. Εδώ σας δίνουμε κάποιες υποδείξεις που αφορούν τους περισσότερους ασθενείς.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι ασφαλείς και σχετικά αποτελεσματικές για τους περισσότερους ανθρώπους ωστόσο δεν αντικαθιστούν τις ικανότητες τού ανθρώπινου χεριού. Επιμείνετε στην οδοντόβουρτσά σας πού πρέπει να είναι πάντα στεγνή. Οι συσκευές στοματικού ψεκασμού ξεπλένουν καλά το στόμα, αλλά δεν είναι επαρκείς για την απομάκρυνση της πλάκας. Γι’ αυτό χρειάζεται βούρτσισμα και ακήρωτο νήμα σε συνδυασμό με την συσκευή.

Κάποιες οδοντόβουρτσες έχουν ένα λαστιχένιο μέρος, το οποίο χρησιμοποιείται ειδικά για μαλάξεις στα ούλα μετά το βούρτσισμα. Αυτή ή διαδικασία προάγει την κερατινοποίηση των ούλων σας.

Η χρήση οδοντόκρεμας σε συνδυασμό με στοματικό διάλυμα, βούρτσισμα και νήμα μπορεί να μειώσει τον τερηδονισμό των δοντιών έως και 40%. Προσοχή στην χρήση φθοριούχων προϊόντων στο σπίτι διότι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το ανεξέλεγκτο φθόριο είναι Νευροτοξικό. Προσοχή, τα στοματικά διαλύματα δεν επιτρέπονται στα παιδιά κάτω των 6 ετών αλλά επίσης πρέπει νά αποφεύγεται η διαρκής χρήση τους. Δεν υποκαθιστούν δε τον ορθό καθαρισμό τού στόματος επ' ουδενί. Μην επαναπαύεστε λοιπόν .Οι οδοντόκρεμες κατά της τρυγίας ίσως να μειώσουν κάπως την σκληρυμένη πλάκα από τα δόντια, όμως όχι και αυτήν που είναι κάτω από την ορατή γραμμή των ούλων. Επιπροσθέτως, δεν αφαιρούν την μικροβιακή πλάκα και την πέτρα !!! Η ουλίτιδα ξεκινά κάτω από την ορατή γραμμή των ούλων, οπότε τέτοιες οδοντόκρεμες δεν έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές κατά τα πρώτα στάδια της ουλίτιδας. Ακολουθήστε τις οδηγίες τού/τής γιατρού σας διότι μόνον αυτός/ή θα σάς καθοδηγήσει σωστά και ευσυνείδητα.

Διαλύματα κατά της πλάκας περιέχουν παράγοντες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας στα αρχικά της στάδια. Χρησιμοποιήστε τα σε συνδυασμό με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα ενώ παράλληλα κάνετε την απαραίτητη θεραπεία στον ειδικό Οδοντίατρο-Περιοδοντολόγο.

Επαγγελματικός Οδοντικός Καθαρισμός

Με καθημερινό βούρτσισμα και νήμα μπορούμε να κρατήσουμε την τρυγία στο ελάχιστο. Ένας επαγγελματικός καθαρισμός, όμως, θα αφαιρέσει την τρυγία από μέρη που σας έχουν ξεφύγει διότι είναι πραγματικά απρόσιτα και συχνά αυτό πού αποκαλύπτεται στο ιατρείο είναι μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη.. Η επίσκεψή σας στο ιατρείο μας είναι ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης της ουλίτιδας και τής θεραπείας κάθε σταδίου Περιοδοντικής πάθησης εάν είναι ήδη εγκατεστημένη. Κρατήστε τα δόντια σας για πάντα! Είναι στο χέρι σας.


Είναι επίπονη διαδικασία τα Εμφυτεύματα;

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να ελαχιστοποιήσει την δυσανεξία και γίνεται πρόληψη του πόνου με τοπικό αναισθητικό αλλά και περαιτέρω ​ αβλαβή φαρμακευτική αγωγή βάσει των ειδικών γνώσεων τής Δρ Δουβάρα DMDPhD. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν ENTΥΠΩΣΙΑKA γρήγορα και συνήθως επιστρέφουν στην δουλειά τους την επόμενη μέρα.

Ταιριάζουν τα αποτελέσματα με την φυσική οδοντοφυΐα;

Είστε στα καλύτερα χέρια στην ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Dr Douvaras ​τόσο με την Δρ Δουβάρα όσο και ​με τους ειδικούς ΑΡΙΣΤΟΥΣ ​συνεργάτες μας ώστε να είστε σίγουροι ότι θα σάς παρέχουμε την καλύτερη απoκατάσταση δοντιών,​ ώστε να μην μπορείτε να διακρίνετε διαφορά μεταξύ των φυσικών σας δοντιών και των εμφυτευμάτων τόσο ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ όσο και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ​.

Πρέπει να είμαι σε μία συγκεκριμένη ηλικία για αυτή τη μέθοδο;

Η Γενική κατάσταση τής Υγείας​ είναι ο βασικός παράγοντας για την επιλογή της μεθόδου οστεοενσωματουμένων εμφυτευμάτων και ειδικότερα για τη μέθοδο των τεσσάρων εμφυτευμάτων, ​σε σχέση με την ηλικία. Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά και ​ συνολικά την Οδοντοστοματολογική σας και ΣΥΝΟΛΙΚΗ σας κατάσταση ώστε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα έχετε τα καλύτερα εφικτά και τα πλέον μακροχρόνια αποτελέσματα.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648