Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική


Αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής

Όπως και στην κλασική ιατρική και γενικά σε όλες τις θεραπευτικές μεθόδους, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η ομοιοπαθητική θεραπεύει το 100% των ασθενών που προσφεύγουν στον ομοιοπαθητικό ιατρό. Η δυνατότητα θεραπείας κάθε ανθρώπου ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση, τα φάρμακα που αυτός λαμβάνει, τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού του, καθώς και την ικανότητα του θεραπευτή. Η Ομοιοπαθητική όπως κάθε ιατρική θεραπεία δεν είναι πανάκεια. Στατιστικά ένα ποσοστό 80-85% των ασθενών που προσφεύγουν στην Ομοιοπαθητική έχουν καλό έως άριστο αποτέλεσμα.


Νοσήματα και Βλάβες που θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική

Οι παθήσεις και βλάβες, που εξαλείφονται ή βελτιώνονται με την Ομοιοπαθητική, είναι οξείες και χρόνιες. Οι συνηθέστερες είναι οι εξής :

​Χειρουργικές επεμβάσεις, Τρίξιμο δοντιών,Φοβίες, Αποστήματα, Αλλεργίες, Ρινίτιδες, Χρόνιες και Οξείες Λοιμώξεις (Αμυγδαλίτιδες, Ωτίτιδες, Κυστίτιδες, Προστατίτιδες, Ουρηθρίτιδες, Ερπητικές Λοιμώξεις, Ιώσεις, Γριπώδεις Συνδρομές, Κρυολογήματα),Αιμορραγίες, Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις («κρεατάκια»), Ίλιγγοι, Βρογχίτιδες, Πνευμονοπάθειες, Γαστρίτιδες, Έλκος Βολβού Δωδεκαδακτύλου, Ευερέθιστο Έντερο, Γαστρεντερίτιδες, Κολίτιδες, Κολικοί, Επώδυνα Σύνδρομα, Κακώσεις και Παθήσεις του Μυοσκελετικού (προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά), Σύνδρομα Καταπόνησης, Πολυκυστική Νόσος, Μαστοπάθειες, Μαστίτιδες, Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο, Υπογονιμότητα, Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες, Αναπτυξιακές Διαταραχές, Κατάθλιψη, Αϋπνίες και άλλες διαταραχές του ύπνου, Αγχώδεις Διαταραχές, Μελαγχολία, Κρίσεις Πανικού, Ινομυαλγία, Ψυχική Εξάντληση, Κοινωνική Απομόνωση, Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, Μείωση Νοητικής Ικανότητας, Σωματική Εξάντληση, Ρευματισμοί, Χρόνια Έλκη, Ημικρανίες, Κεφαλαλγίες, Παχυσαρκία, Νευρογενής Ανορεξία ή Βουλιμία, Δυσανεξίες, Αυχεναλγίες Τάσεως, Νευραλγίες, Ακμή, Δερματοπάθειες, Δερματίτιδες, Νευροδερματίτιδες, Μυρμηγκιές, Αρτηριοσκλήρωση, Προβλήματα των Αδένων, Μεταβολικό Σύνδρομο, Υποτροπιάζοντα Νοσήματα, Χρόνια Νοσήματα, και πολλές άλλες.


Πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής

Προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα από τις συνήθεις θεραπευτικές μεθόδους, ιδίως στις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάσχει από κεφαλαλγίες ή παθήσεις του πεπτικού συστήματος ή δερματοπάθειες ή αλλεργίες, προκειμένου να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων οφείλει να λαμβάνει συνεχώς κάποια από τα σκευάσματα της συμβατικής ιατρικής, ενώ με την ομοιοπαθητική το θεραπευτικό αποτέλεσμα διατηρείται και μετά το τέλος της θεραπείας.

Η Ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει αρρώστους =έλλειψη ρώμης ( “ταμπέλες” ), θεραπεύει διαταραχές -σύνδρομα πού κλασσικά ονομάζονται ασθένειες. Αντιμετωπίζοντας τον κάθε ασθενή ως σύνολο και εξατομικευμένα, προσφέρει θεραπεία για το σύνολο των προβλημάτων ή παθήσεών του χωρίς να αρκείται στη μεμονωμένη αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων μέσω πολλών φαρμάκων.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, λόγω του τρόπου παρασκευής τους είναι εντελώς ατοξικά για τον οργανισμό. Γι’ αυτό και η χρήση τους κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους αλλεργίας ή τοξικότητας του φαρμάκου π.χ. στην ηπατική ή νεφρική λειτουργία, κίνδυνοι που βαρύνουν τη χρήση των φαρμάκων της κλασικής ιατρικής σε άλλοτε άλλο βαθμό.

Η αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής σε παθήσεις στις οποίες η κλασική-συμβατική θεραπευτική δεν διαθέτει τρόπο αντιμετώπισης παρά μόνον συμπτωματική αγωγή είναι τέτοια πού οδηγεί σέ μεγάλες βελτιώσεις στήν παθολογική κατάσταση. Η ολιστική αντιμετώπιση κάθε ασθενή επιτρέπει τη θεραπεία νόσων για τις οποίες μέχρι στιγμής η κλασσική ιατρική δεν διαθέτει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο. Παραδείγματα αποτελούν η προδιάθεση για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, πολλές ιογενείς λοιμώξεις για τις οποίες δεν υπάρχει συμβατική θεραπεία. Επίσης, για πιο σύνθετα ή χρόνια προβλήματα.

Είναι αποδεδειγμένα ασφαλής. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και στις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, υπερήλικες και εγκύους) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η Ομοιοπαθητική αποτελεί την καλύτερη δυνατή πρόληψη, ακόμα και για τις λεγόμενες κληρονομικές επιβαρύνσεις.


Η Ομοιοπαθητική είναι απόλυτα φυσική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί φάρμακα, που οι πρώτες ύλες τους είναι φυσικές ουσίες του περιβάλλοντος. Τα φάρμακα αυτά παρασκευάζονται τα τελευταία 200 έτη και πλέον με ειδική διαδικασία αραίωσης και δυναμοποίησης, ώστε να μην έχουν καθόλου παρενέργειες​.

Η Ομοιοπαθητική θεραπευτική ήταν ήδη γνωστή στην αρχαία Ελλάδα κατά τους προϊπποκρατικούς χρόνους. Η σύγχρονη Ομοιοπαθητική αναπτύχθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα (1796) από τον γερμανό ιατρό Σαμουήλ Χάνεμαν ( 1755 - 1843 ) και έκτοτε ασκείται σέ Νοσοκομεία , Ιδιωτικά Θεραπευτικά Κέντρα καί επιπλέον διδάσκεται επισήμως σέ Πανεπιστημικά Ιδρύματα ( Η.Π.Α., Βόρεια Ευρώπη κλπ) με μεγάλη επιτυχία σχεδόν σε ολόκληρη την Υφήλιο.

Μετά το 1960, δηλαδή περισσότερο από 50 έτη, η διάδοση και η επιστημονική εξέλιξη της Ομοιοπαθητικής είναι εντυπωσιακή και πλατειά σε ΔΙΕΘΝΗ ΒΑΣΗ. Στην Ελλάδα ασκείται αδιάλειπτα τουλάχιστον τα τελευταία 150 έτη.

Η Ομοιοπαθητική ρυθμίζει κεντρικά την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ του ανθρώπου και ενισχύει τους μηχανισμούς εσωτερικής ανάρρωσης και ίασης, οι οποίοι λειτουργούν σε κάθε οργανισμό, αλλά που ως τότε ήταν ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα η ασθένεια να παρατείνεται και να επιδεινώνεται. Ισχυροποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς, αλλά και τους κάνει επαρκείς και ικανούς να σταματήσουν την παράταση της ασθένειας και να επιφέρουν την ίαση. Πρόκειται για υποβοηθούμενη αυτοθεραπεία. Το θεραπευτικό φάσμα της Ομοιοπαθητικής είναι ευρύτατο και καλύπτει χρόνιες και οξείες παθήσεις, αλλά και κακώσεις, τραύματα ή εγκαύματα. Επίσης, βελτιώνει σημαντικά ή θεραπεύει συνήθεις καταστάσεις και προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δεν έχουν σαφή συμβατική διαγνωστική ονομασία. Επιπλέον, αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης, κυρίως όταν εφαρμόζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ονομάζεται Ομοιοπαθητική επειδή τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όταν χορηγηθούν σε υγιείς οργανισμούς και σε επανειλημμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θεραπεύουν όταν χορηγούνται σε ασθενείς που τα παρουσιάζουν.

Η Ομοιοπαθητική βασίζεται σε συγκεκριμένους φυσικούς νόμους και αρχές. Ο Νόμος των Ομοίων αποτελεί έναν από τους βασικούς Νόμους της Ομοιοπαθητικής. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που τον διατύπωσε ως «όμοια ομοίων εισίν ιάματα».

Οι Βασικοί Νόμοι της Ομοιοπαθητικής είναι :

  • Νόμος των Ομοίων

  • Νόμος της Κατευθύνσεως των Συμπτωμάτων και της Θεραπείας

  • Νόμος του Ενός κάθε φορά Φαρμάκου

  • Νόμος Ελαχίστου Δόσεως - Αρχή Δυναμοποιήσεως

Η Ομοιοπαθητική, ως επίσημη θεραπευτική, πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς και μόνον.

Τι σημαίνει ότι η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι Oλιστική Ιατρική​;

Ολιστική είναι κάθε μέθοδος θεραπείας, που κάνει ολόκληρο το συγκεκριμένο οργανισμό ψυχικά και σωματικά υγιέστερο. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος ασθενής, ο οποίος έχει δύο ή τρεις ή τέσσερις παθήσεις ταυτόχρονα, αλλά και συμπτώματα ανεξάρτητα μεταξύ τους,

​απευθύνεται στον ομοιοπαθητικό ιατρό, δεν θα λάβει ξεχωριστό φάρμακο για κάθε πάθηση ή σύμπτωμα (όπως γίνεται συνήθως στην «τρέχουσα» ή «κλασική» ιατρική), αλλά ένα μόνο κατά χρονική στιγμή φάρμακο, το οποίο θα επιλέξει ο ομοιοπαθητικός ιατρός και το οποίο προορίζεται να ανακουφίσει το σύνολο των συμπτωμάτων και των παθήσεων του ασθενή. Η «τρέχουσα» ή «κλασική» ιατρική, που ονομάζεται αλλοπαθητική ή εναντιοπαθητική ή συμβατική χρησιμοποιεί το νόμο των εναντίων : «ενάντια εναντίων εισίν ιάματα».


Εξατομίκευση

Tο Ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι απόλυτα εξατομικευμένο σε ότι αφορά το σύνολο των ιδιαιτεροτήτων, των συμπτωμάτων και των παθήσεων του ανθρώπου, και ονομάζεταιιδιοσυγκρασιακό.

Ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μία μοναδική και ξεχωριστή περίπτωση. Στην ουσία, στην Ομοιοπαθητική θεραπεία εφαρμόζεται η προσέγγιση κάθε ανθρώπου με απόλυτη εξατομίκευση.

Μειονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής

Η δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στα χρόνια νοσήματα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής για τις ίδιες παθήσεις, κάτι που ενίοτε είναι δυσάρεστο για τον ασθενή-παρά ταύτα το αποτέλεσμα είναι σημαντικά εντυπωσιακό διότι δρά βαθιά στον οργανισμό ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Όπως είναι Διεθνώς γνωστό, οί ασθένειες έχουν ισχυρότατο ψυχολογικό υπόστρωμα κάτι πού η Συμβατική Ιατρική δεν αγγίζει παρά μέσω των Ψυχιάτρων για την χορήγηση ιδιαίτερα τοξικών φαρμάκων.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα καταστρέφονται εύκολα όταν δεν συντηρούνται σωστά (υγρασία) αλλά δρουν απόλυτα όταν φυλάσσονται σέ στ​ε​γνό χώρο και έχουν διάρκεια ζωής 7 έτη.

Δεν χρησιμοπούνται Ομοιο​παθητικά φάρμακα μαζί με αντιβιοτικά και κατά την διάρκεια χημειοθεραπείας.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648