Περιοδοντολογία


H Περιοδοντολογία επικεντρώνεται στα προβλήματα των μαλακών και των σκληρών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια, ειδικότερα δε το οστούν και τους μαλακούς ιστούς (ούλα) που περιβάλλουν τα δόντια, ακριβώς αυτό που αποκαλείται περιοδόντιο.

Η Περιοδοντική θεραπεία προηγείται των άλλων οδοντιατρικών θεραπειών, εφόσον μόνο κατόπιν διασφάλισεως της υγείας των περιοδοντικών ιστών μπορεί ο Χειρουργός Οδοντίατρος να προχωρήσει σε άλλα Οδοντιατρικά επανορθωτικά θεραπευτικά σχήματα / αγωγή.

Οι πλέον συχνές νόσοι του περιοδοντίου είναι η γνωστή Ουλίτιδα, η οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα και η Περιοδοντίτιδα.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα συνιστά βαρύτατη φλεγμονή των ούλων με επίθεση στους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς περιλαμβανομένου πλέον του οστού των γνάθων και οδηγεί σε μη αντιστρεπτή απώλεια του φατνιακού οστού και του περιοδοντικού συνδέσμου.

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας:

 • Μετακίνηση δοντιών και μετατόπιση ούλων

 • Ούλα υπερπλαστικά - εκλαμβάνονται ως πρησμένα από τον ασθενή - ιδιαίτερα ευαίσθητα κατά την μάσηση ή βούρτσισμα.

 • Κινητικότητα ενός ή περισσοτέρων δοντιών που αυξάνεται συν τω χρόνω και οδηγεί σε δυσκολία στην μάσηση.

 • Πύον από περιοδοντικούς θυλάκους.

 • Ούλα που ματώνουν εύκολα.

 • Κακοσμία στόματος.

 • Αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των δοντιών, μετατόπιση δοντιών.

 • Αισθητικά προβλήματα και δυσχέρεια ομιλίας.

Η Περιοδοντική νόσος εξελίσσεται χωρίς συμπτωματολογία για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά για χρόνια. Όταν προσέρχεται πλέον ο ασθενής και γίνεται η διάγνωση, η καταστροφή των περιοδοντικών ιστών είναι σχετικά μη αναστρέψιμη, ωστόσο ο στόχος είναι να σταματήσει η απώλεια / υφίζηση του οστού και να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα για την υπόλοιπη ζωή του ασθενή ώστε να μην υπάρξουν πρόωρες οδοντικές απώλειες.

Συστήνεται για αυτούς τους λόγους να γίνεται τακτικά προγραμματισμένη εξέταση του ασθενή και ενδελεχής έλεγχος των δοντιών και των ούλων ακόμα και εάν αυτά φαίνονται υγιή.

Οι συχνότεροι τύποι της περιοδοντίτιδας είναι η χρόνια περιοδοντίτιδα και η επιθετική περιοδοντίτιδα.

Χρόνια Περιοδοντίτιδα

1. Συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες αλλά όχι αποκλειστικά.

2. Η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την ποσότητα και την έκταση της πλάκας πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Όταν η στοματική υγιεινή χωλαίνει, η περιοδοντίτιδα είναι πιο προχωρημένης μορφής.

3. Η Περιοδοντίτιδα είναι πολυπαραγοντική πάθηση και παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας είναι το κάπνισμα, οι ψυχολογικές διαταραχές, άγχος και προβλήματα υγείας όπως π.χ. ο μη ελεγχόμενος Διαβήτης, η Λευχαιμία, Αυτοάνοσα Σύνδρομα κλπ.

Η χρόνια περιοδοντιτίδα εξελίσσεται γενικά ύπουλα και βραδέως.

Η Επιθετική Περιοδοντίτιδα

1. Συνηθέστερα εμφανίζεται σε άτομα μικρής η νεανικής ηλικίας ως Juvenile Periodontitis (βλέπε ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ).

2. Δεν υπάρχουν απαραιτήτως άλλα προβλήματα υγείας τα οποία να παραπέμπουν στην νόσο.

3. Ισχυρότατο ρόλο κατέχει η γενετική προδιάθεση.

Είναι απολύτως απαραίτητη η προγραμματισμένη περιοδοντική εξέταση των παιδιών των ατόμων που υποφέρουν από επιθετική περιοδοντίτιδα.

Προκειμένου να οδηγηθούμε σε επιτυχή αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτείται πρωτίστως Άριστη Συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ειδικό οδοντίατρο.

Η θεραπεία ξεκινά με την συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει την αφαίρεση της τρυγίας - πέτρας και την ριζική απόξεση με την χρήση υπερήχων και λέιζερ.

Τα μικρόβια θριαμβεύουν στους άρρωστους ιστούς όπου αναπτύσσονται σε σύνθετες αποικίες. Οι μικροβιακές αυτές αποικίες βρίσκονται κάτω από τα προσβάσιμα όρια των ούλων, συνεπώς ελάχιστα προσφέρει πριν την ορθή Περιοδοντική Θεραπεία η συνήθης στοματική Υγιεινή.

Πάντοτε δίνονται εξατομικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή οι οποίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας επιτελούνται συνήθως 4-6 συνεδρίες και παρακολουθείται η ανάπλαση των ιστών, ανάλογα δε με την ιδιοσυστασία και τη Νοοτροπία του ασθενή δίδονται συχνά Ομοιοπαθητικά σκευάσματα τα οποία προάγουν τόσο την επούλωση αλλά και τονώνουν όλο τον οργανισμό ενώ από την πρώτη στιγμή λειτουργούν και με παυσίπονη δράση.

Ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης, μετά από ένα έως τρεις μήνες, ακολουθεί Επανεξέταση (follow up) όπου επισκοπείται η κατάσταση της περιοδοντικής υγείας και γίνονται οι απαραίτητες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Όσον αφορά στους περιοδοντικούς θυλάκους που δεν εξαλείφθηκαν με την αρχική θεραπεία - και σε γενικές γραμμές συνηθίζουν να παραμένουν και επιμένουν σε μεγάλο βαθμό - εκτελείται απαραιτήτως γενικευμένη ή εντοπισμένη χειρουργική επέμβαση.

Βάσει των κανόνων της μικροχειρουργικής, αφαιρούνται οι άρρωστοι ιστοί, εξαλείφονται οι περιοδοντικοί θύλακοι και επέρχεται εντός περίπου τριών εβδομάδων ταχεία ανάπλαση με τις μικρότερες δυνατές μετεγχειρητικές ενοχλήσεις.

Ωστόσο, κάθε εμμένουσα μορφή Περιοδοντίτιδας θα πρέπει να βάλει τον θεράποντα σε υποψία για άλλη Γενική Πάθηση και πάραυτα να παραπεμφθεί ο ασθενής για γενικό έλεγχο της Υγείας του.

Μετά το πέρας της Περιοδοντικής Θεραπείας επιβάλλεται η ετήσια επανάληψη θεραπείας, σε ηπιότερο βέβαια βαθμό προς διατήρηση της υγείας των ιστών και των δοντιών. Ομοίως συστήνεται η ανά εξάμηνο επανεξέταση του ασθενούς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες θα οδηγήσει τελικά στην απώλεια δοντιών και σε οικονομική επιβάρυνση ειδικά εάν ο ασθενής επιλέξει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Εάν υπάρξει ολοσχερής απώλεια δοντιών (Νωδότητα) η στήριξη Ολικών Οδοντοστοιχιών (Ο.Ο.) δεν θα οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει σε κάπως μικρότερο βαθμό για τις Μερικές Οδοντοστοιχίες (Μ.Ο.=Μηχανάκια). Οι πολυετείς έρευνες και η πράξη έχουν καταδείξει ότι η μάσηση με τεχνητές οδοντοστοιχίες πέφτει στο 20% σε σχέση με τα φυσικά δόντια η τα εμφυτεύματα.

Θεραπείες Περιοδοντικών Ιστών


 • Θεραπεία ουλίτιδας (περιλαμβάνεται η αποτρύγωση). Υγιές στόμα και δόντια. Δροσερή αναπνοή.

 • Θεραπεία περιοδοντίτιδας, χειρουργική η συντηρητική. Θεραπεία της κινητικότητας και μακροβιότητα δοντιών.

 • Θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας. Μακροβιότητα και συντήρηση εμφυτευμάτων. Απαραίτητη διαδικασία.

 • Πλαστική Χειρουργική Περιοδοντίου για προσθετικές αποκαταστάσεις υψηλών Αισθητικών προδιαγραφών.


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ Εύα Α. Δουβάρα.

Τηλ: 210 7224224 - Κιν: 6932 486648